Nieuws

De laatste drie nieuws- en/of persberichten van FPC Dr. S. van Mesdag en/of het ministerie van Veiligheid & Justitie ziet u hieronder. Oudere berichten vindt u in het archief.

Alle plaatsen voor de Open Dag bezet

Alle plaatsen voor de Open Dag op 17 maart bezet
Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de Open Dag op 17 maart. Op 5 februari schreven 680 mensen zich binnen een half uur in. Meer mensen kan FPC Dr. S. van Mesdag helaas niet ontvangen op 17 maart. Geplaatst op 5-2-2018

17 maart: Open Dag FPC Dr. S. van Mesdag – TBS Nederland

17 maart: Open Dag FPC Dr. S. van Mesdag – TBS Nederland

Op zaterdag 17 maart 2018 openen zeven forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 5 februari om 07.00u! Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Nationale Week van Zorg en Welzijn die van 12 tot en met 17 maart 2018 plaatsvindt.

Deelnemende fpc's/fpk's:
De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn:
- FPK de Beuken, Boschoord
- FPC Van der Hoeven Kliniek, Utrecht
- FPC Van der Hoeven Kliniek (locatie De Voorde), Amersfoort
- FPC de Kijvelanden, Poortugaal 
- FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
- FPC de Oostvaarderskliniek, Almere Buiten-Oost 
- FPC Pompestichting, Nijmegen
- FPC Pompestichting (locatie LFPZ), Zeeland
- FPC de Rooyse Wissel, Venray

Inschrijven FPC Dr. S. van Mesdag 
Inschrijven is verplicht en kan (via www.tbsnederland.nl) vanaf maandag 5 februari 07.00u tot en met  zondag 25 februari. Het aantal plaatsen is echter beperkt en ‘vol is vol’. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang mits zij begeleid worden door een volwassene. Bij het inschrijven heeft u het nummer van het legitimatiebewijs, de adresgegevens en de geboortedatum nodig van de mensen die u wilt inschrijven. U kunt u zich voor de volgende tijdstippen aanmelden: 10.00u - 10.45u - 11.30u - 12.15u - 13.00u - 13.45u - 14.30u - 15.15u.

Programma FPC Dr. S. van Mesdag
Tussen 10.00u en 17.30u zijn maximaal 680 bezoekers van harte welkom in FPC Dr. S. van Mesdag. Na een korte film over de behandeling in de Mesdag maken de bezoekers op eigen gelegenheid een wandeling door het gebouw. Onderweg vertellen verschillende medewerkers hen over hun werk, krijgen zij meer inzicht in de arbeidsmogelijkheden en therapieën in de Mesdag en krijgen ze informatie over de geschiedenis van de Mesdag vanaf 1884. De verwachting is dat een bezoek tussen de 1,5 en 2 uur duurt.

Bijzonderheden
Helaas kunnen wij geen mensen in een rolstoel ontvangen. Ook mensen die slecht ter been zijn, raden wij dit bezoek af.

TBS Nederland
De Open Dag is een gezamenlijk initiatief van de fpc’s in Nederland. Meer informatie over TBS Nederland vindt u op de site www.tbsnederland.nl.

------------------------
Alle plaatsen voor de Open Dag op 17 maart bezet
Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de Open Dag op 17 maart. Op 5 februari schreven 680 mensen zich binnen een half uur in. Meer mensen kan FPC Dr. S. van Mesdag helaas niet ontvangen op 17 maart. 

Geplaatst op 29-1-2018

Meer mogelijkheden om tbs-maatregel op te leggen

Meer mogelijkheden om tbs-maatregel op te leggen

De Eerste Kamer heeft vandaag de Wet forensische zorg van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aanvaard. Hiermee kunnen strafrechters makkelijker verplichte zorg opleggen aan bijvoorbeeld gedetineerden met een psychische stoornis, zowel tijdens als na hun gevangenisstraf. Ook krijgen rechters door de wet meer mogelijkheden om een tbs-maatregel op te leggen.

Minister Dekker: ‘Met de juiste combinatie van straf en behandeling verkleinen we de kans dat plegers van misdrijven opnieuw in de fout gaan. 100 procent veiligheid kunnen we niet garanderen, maar deze wet geeft wel meer instrumenten in handen om in te kunnen grijpen bij mensen die straf verdienen, maar ook zorg nodig hebben.’ 

Goede aansluiting van de forensische zorg op de reguliere zorg (ggz) is belangrijk. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat gedetineerden ineens op straat staan, zonder de juiste zorg. Met als groot risico dat zij weer de fout ingaan. Op basis van de nieuwe wet kan de strafrechter aansluitend aan een straf verplichte zorg opleggen, zodat de zorgverlening niet automatisch stopt als de straf eindigt.

Verder komen er meer mogelijkheden om tbs op te leggen. Elk jaar ontlopen tientallen verdachten tbs met dwangverpleging omdat zij weigeren aan onderzoek mee te werken. Het gevolg is dat deze mensen onvoldoende behandeld zijn als zij weer terugkeren in de samenleving, wat de kans groter maakt dat zij opnieuw slachtoffers zullen maken. Met behulp van bestaande medische gegevens uit de reguliere zorg kunnen rapporteurs toch iets zeggen over de psychische gesteldheid van weigerende verdachten. Zo kan de rechter, in die gevallen waarin dat nodig is, vaker de tbs-maatregel opleggen. De wet treedt op 1 januari 2019 in werking.

Bron: ministerie van Justitie & Veiligheid 23-01-2018

Geplaatst op 23-1-2018

Meer nieuws

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Volg ons op Twitter!