Hoe vieren patiënten in een tbs-kliniek de feestdagen?

Voor patiënten binnen een tbs-kliniek zijn kerst en oud & nieuw moeilijke dagen. Zij kunnen niet bij hun familie zijn. Daarom deden medewerkers bij FPC Dr. S. van Mesdag hun uiterste best om het voor de patiënten gezellig te maken. Er waren onder meer optredens, een kerstbingo en een vuurwerkshow. Ook units waar patiënten verblijven organiseerden gezamenlijke activiteiten voor patiënten.

Kerstactiviteiten
Medewerkers van Sociaal Cultureel Werk organiseerden rondom kerst en oud & nieuw diverse activiteiten voor patiënten. Ze betrokken patiënten bij de uitvoering: patiënten zorgden voor de ontvangst, sjouwwerk, catering, techniek, etc. Zo leren patiënten om gastheer te zijn voor gasten van buiten. Ook vrijwilligers van buiten werden uitgenodigd voor de activiteiten. Dan kunnen patiënten even een praatje maken met iemand van buiten de kliniek.
Er was een kerstbingo, waar veel patiënten aan meededen. Het kwam zelfs voor dat 25 patiënten op hetzelfde moment bingo riepen. Zij moesten dobbelen om de eerste prijs. Op een andere dag speelde de band Caribbean Fever. Hun aanstekelijke feestmuziek zorgde ervoor dat aanwezige patiënten en medewerkers niet stil konden blijven staan.

Kerstconcert
Het kerstconcert was ook een groot succes. Een patiënt over zijn rol bij het kerstconcert: “Ik mocht voor het kerstconcert van The Northern Consort de opening en de afsluiting verzorgen. Ik had via internet uitgezocht wat voor gezelschap The Northern Consort is en heb daar bij de opening over verteld. Het was een lieflijk concert, ze hebben ons echt iets waardevols gegeven. Ik bedankte de musici na afloop en zei dat de engelen Gods met hen hadden meegezongen. Dat vonden ze ontroerend.”

Kerstviering op de unit
Op de units waar patiënten verblijven zijn op de kerstdagen diverse activiteiten georganiseerd, zoals dart-, biljart- en bingotoernooien. Patiënten hielpen mee met het bereiden van het kerstdiner. Een patiënt: “Het was gezellig, het laat je even denken dat je niet in tbs zit. Tot de deur ’s avonds weer dichtgaat. Als je dan ’s avonds alleen op je kamer zit, dan mis je de nabijheid van je familie.”

Eindknaller
Aan het begin van oudjaarsavond hebben de medewerkers van Sociaal Cultureel Werk een vuurwerkshow gegeven op een binnenterrein van de kliniek. Daar waren veel patiënten bij aanwezig. Patiënten waarderen het dat medewerkers dit voor hen organiseren. Een patiënt zegt hierover: “Ik vind dat hierbinnen genoeg mooie dingen gebeuren en mogelijkheden zijn om je als patiënt te ontplooien, zodat je de goede bagage hebt om terug te keren naar de maatschappij.”

Image

Nieuwe paragraaf