18 maart 2023: Open dag TBS Nederland

Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid.

Inschrijven
Inschrijven voor de open dag is verplicht en kan vanaf morgen, vrijdag 17 februari 10.00 uur tot uiterlijk zondag 26 februari via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is bij de meeste klinieken 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. 
UPDATE
Binnen één dag hebben 680 mensen zich ingeschreven voor de open dag op zaterdag 18 maart 2023. Dit betekent dat het vol is en dat aanmelden niet meer mogelijk is. Op de website van TBS Nederland (www.tbsnederland.nl) is het nog mogelijk om aan te melden voor de reservelijst.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)
De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de open dag zijn:

  • FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht (2 locaties)
  • FPC de Kijvelanden, Poortugaal
  • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen
  • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere
  • FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)
  • FPC de Rooyse Wissel, Venray
  • FPK De Woenselse Poort, Eindhoven
  • FPK GGZ Drenthe, Assen
  • FPK De Beuken, Boschoord
  • FPK Inforsa, Amsterdam

Wat is er te zien?
De bezoekers van FPC Dr. S. van Mesdag krijgen bij binnenkomst een korte film te zien over de behandeling in een tbs-kliniek. Vervolgens gaan we op eigen gelegenheid een vaste route lopen door de kliniek. Onderweg is er een expositie, staan medewerkers en patiënten om iets toe te lichten en om vragen te beantwoorden.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?
Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland
In 2023 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.