Open dag Van Mesdag zeer goed bezocht

Ruim 600 bezoekers bezochten op zaterdag 18 maart de open dag van FPC Dr. S. van Mesdag in Groningen. Zij kregen een zeldzaam kijkje achter de muren en konden antwoord krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Veel mensen vertelden dat zij vaak langs de beeldbepalende poort zijn gereden, maar nooit een goede indruk hebben gehad. Bezoeker Thijs: “Het was heel anders dan ik me had voorgesteld. Een dorpje op zichzelf.”

Acht groepen van maximaal 85 personen hadden zich aangemeld en bijna iedereen was er ook. Zij kregen eerst een film te zien en konden daarna op eigen gelegenheid een route door de kliniek volgen. Daarbij kwamen zij langs verschillende plekken voor dagbesteding zoals hout- en metaalbewerking en de winkel. Verder leidde de route langs de kerk, gaven de beveiligers een demonstratie en was er de mogelijkheid om een woon-unit te bezoeken.

“Wij wonen hiernaast”, vertelt een bezoeker. “Ik vond het fantastisch. Groot, een goede sfeer en meer een behandelcentrum dan een gevangenis. En wat hebben jullie de patiënten veel te bieden.” Mariska, die ook in de buurt woont, waardeert de bevlogenheid van de medewerkers: “Wat een plezierige ontvangst vandaag. Iedereen stond ervoor open om vragen te beantwoorden. Jullie zijn echt een geoliede machine.”

Ook patiënten werkten mee aan de open dag. Jesper* stond bezoekers te woord bij de wasruimte. “Ik vond het leuk om vragen te beantwoorden en om mensen te laten zien wat voor werk ik hier doe.” Bezoeker Jan vond het mooi hoe de werkzalen ingericht zijn. “Ik heb leuke, open contacten met patiënten gehad over wat ze hier doen aan werkzaamheden”, zegt hij.

Niet alleen Van Mesdag, maar nog negen forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) openden hun deuren voor het publiek. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

* niet de echte naam van de patiënt

Image