Leren en delen tijdens Dag van de Forensische Zorg
Afgelopen dinsdag vierden honderden forensische professionals de Dag van de Forensische Zorg. Het was een dag vol bijzondere ervaringen en ontmoetingen, waarbij van elkaar geleerd werd en gedeeld.
Collega’s van de Van Mesdag waren deze dag aanwezig om andere professionals te ontmoeten, nieuwe kennis op te doen en om kennis te delen.
Collega’s Wouter en Nel verzorgden de workshop ‘het dilemmaspel’
Dagelijks maken we dilemma's mee. Thuis, onderweg, op het werk, bij de sportclub...eigenlijk overal. Dit kunnen kleine tot levensbepalende keuzes zijn waar je op dat moment voor staat. In het forensische werkveld maken wij vaak keuzes vóór onze cliënten. Tijdens de workshop Het Dilemmaspel van collega’s Wouter en Nel konden deelnemers ervaren hoe het is om voor een dilemma te staan, te moeten kiezen én te onderzoeken wat aan jouw keuze ten grondslag ligt.
Workshop ‘welke ervaringen doen ertoe?’ door collega Swanny en ervaringsdeskundige Toon
Ervaringsdeskundigen krijgen in steeds meer teams in het forensische veld een plek. Zij kunnen patiënten/cliënten hoop geven, motiveren en ondersteunen. Niet iedere medewerker vindt dat makkelijk. ‘Ik voel mij niet meer veilig in mijn team en durf niet alles te zeggen wat ik voel met een ervaringsdeskundige erbij.' Hoe gaan we om met dit dilemma? Welke ervaringen doen ertoe? In een aangepast moreel beraad zijn Toon Walravens (ervaringsdeskundige bij KL-IK) en Swanny Kremer (ethicus) hierover in gesprek gegaan met de aanwezigen. Dit leverde een interessante dialoog op, met open vizier werd er nagedacht over de ervaringsdeskundigheid, waarin bottom line de conclusie was dat wanneer we elkaar over en weer als ´mens´durven en kunnen zien, er heel wat te oogsten valt.
>