Nieuwsuur maakt reportage over contact tussen slachtoffers en tbs'ers

Contact tussen slachtoffers, nabestaanden en daders komt geregeld voor, en is vaak onderzocht. Maar hoe gaat een ontmoeting als de dader een stoornis heeft? Is contact met een tbs’er ook mogelijk? Wat levert het beide partijen op? En op welk moment ga je een ontmoeting aan?

In een reportage die Hans Kema gemaakt heeft voor Nieuwsuur worden bovenstaande vragen vanuit verschillende invalshoeken besproken. Aan het woord komen twee slachtoffers, drie tbs-patiënten, onderzoeker Mariëtte van Denderen, maatschappelijk werker Hans van Splunter en bemiddelaar Perspectief Herstelbemiddeling Francis Bakker. Bekijk de reportage van Nieuwsuur.

Onderzoek naar contact tussen slachtoffers en tbs’ers

Senior onderzoeker en criminoloog Mariëtte van Denderen en hoogleraar Forensische Psychiatrie Michiel van der Wolf hebben onderzoek gedaan naar het contact tussen slachtoffers of nabestaanden en daders met een stoornis (tbs’ers). Ze hebben daarvoor 16 slachtoffers, nabestaanden en tbs’ers geïnterviewd. Uit dit onderzoek blijkt dat contact tussen slachtoffers en tbs’ers voor beide positieve effecten kan hebben. Het kan bijdragen aan herstel met familieleden, het verwerken van het delict door het krijgen van antwoorden en een andere beeldvorming over de ander.

Meer weten over dit onderzoek? https://www.vanmesdag.nl/2022/10/onderzoek-naar-contact-tussen-slachtoffers-en-tbs-ers