Verboden voorwerpen

Op 1 november 2019 is de Wet strafbaarstelling binnenbrengen verboden voorwerpen ingetreden in justitiële inrichtingen en forensisch psychiatrische centra. Dit betekent dat het strafbaar is om bepaalde voorwerpen in te voeren. Bij de toegang tot FPC Dr. S. van Mesdag vindt controle plaats op deze voorwerpen. Hieronder vallen drugs, wapens en munitie, geld, explosieven, alcohol, informatiedragers en communicatiemiddelen. Dus ook voorwerpen die buiten Van Mesdag niet verboden zijn zoals een mobiele telefoon, geld en gereedschap.

Deze voorwerpen zijn verboden om binnen te brengen bij FPC Dr. S. van Mesdag:

  • Drugs vermeld op de lijst 1 en 2 van de Opiumwet 2017: cannabis (hasj of wiet), cocaïne, speed (amfetamine, pep, methamfetamine), amfetamine, GHB, LSD, methadon, paddo’s en truffels, XTC, ketamine (special K), qat/khat, crack, benzodiazepine/benzo’s (slaap-/kalmeringsmiddelen), ecodrugs, lachgas, poppers, DXM, PCP, 4-FN4-FMP, design drugs (nieuwe drugs), spice (misbruik van kruiden).
  • Wapens en munitie vermeld in de Wet wapens en munitie.
  • Geld, in de vorm van: biljetten, munten, bitcoins, voorwerpen die gelet op het gebruik naar hun aard als betaalmiddel worden ingezet zoals niet op legale wijze in bezit zijnde telefoonkaarten en bankpassen.
  • Explosieven: Voorwerpen en grondstoffen bestemd voor het samenstellen van explosieven.
  • Alcohol: elke vorm van alcohol bevattende dranken.
  • Rookwaar:Voor medewerkers en bezoekers is het verboden om rookwaar mee naar binnen te nemen. Dit geldt voor alle soorten rookwaar, ook alternatieven voor roken zoals e-smokers en snuiftabak. Lees hier voor meer informatie.
  • lnformatiedragers: elk medium dat wordt gebruikt om informatie op vast te leggen en eventueel te transporteren, zoals e-reader, USB-stick, iPad, datarecorder, cd-rom en memory card.
  • Communicatiemiddelen: een apparaat dat communicatie vergemakkelijkt of onder omstandigheden communicatie mogelijk maakt, zoals mobiele telefoon (klassieke vorm), smartphone, andere communicatiemiddelen zoals een horloge, dongel, oplader, GSM-onderdelen die in samenstelling communiceren mogelijk maken, film- en videoapparatuur, fotocamera’s, drone.
  • Voorwerpen waarvoor vooraf toestemming van het management noodzakelijk is om deze binnen te brengen in de kliniek zoals medicatie*, huisdieren, olielampen, verrekijkers en telescopen, design drugs (nieuwe drugs en spice), messen en andere steekwapens die niet strafbaar zijn op grond van de Wet wapens en munitie, voorwerpen die de schijn hebben als een vuur- of steekwapen te kunnen worden gebruikt (nepmes of nepvuurwapen), voorwerpen van discriminerende, aanstootgevende of militante aard, zoals vibrators en sekspoppen. 
  • *Let op: Indien u zelf noodzakelijke (levensreddende) medicatie nodig heeft tijdens uw bezoek, dient u dit vooraf kenbaar te maken bij de forensisch systeemwerkers. Voor de invoer hiervan heeft u vooraf expliciet toestemming nodig.